Mata-ne – vi ses

Vi tager hjem.

Vi er i disse dage ved at pakke lejligheden ned, og lige nu sidder Hanako og sælger vores møbler på nettet. Snart tager vi et fly til Danmark. Hvis det ikke bliver aflyst.

Og så har vi været her ret præcist i et år.

Her er vi, nys ankommet, for et år siden.

Når vi tager hjem er det især for Liv’s skyld. Hun har ikke trivedes i Japan, har ikke kunne finde sig til rette i den lokale folkeskole og har haft svært ved at få venner.

Når man kommer fra sådan en fri dansk folkeskole i Nordvest, hvor børnene kommer fra hele verden, gerne taler højt og længe og i munden på hinanden, hvor børnene opfordres til at være selvstændige og kreative, og hvor lærere og pædagoger udviser masser af omsorg, så er det svært at gå i japansk skole. Disciplin, terperi, hårdt arbejde, svar der altid er enten rigtige eller forkerte. Børn der alle sammen synes vældig ens. Ritualer der er uforståelige og uforklarede.

Og så har sproget været svært, både det skrevne og det talte. Det har været svært for hende at følge med.

Det er ikke fordi, at folk ikke har været søde. Også klassekammeraterne, og også skolen og lærerne, der har gjort en stor indsats for at hjælpe Liv og give hende støtteundervisning. Og det er heller ikke fordi det ikke er gået bedre, fagligt og socialt, især her over efteråret. Hun elsker sin danseklasse og sin k-pop og har fået både danske og japanske veninder og er blevet bedre i skolen. Men det har ikke været nok, og vi var nødt til at tage en beslutning for nogle måneder siden, af en masse logistiske grunde. Så vi tager hjem.   

Corona har ikke gjort tingene lettere. Det har været svært for Liv, men også for mig, at få et socialt liv op at køre, når alle af Covid-19-frygt lukker sig om dem de kender. For vi kender ikke nogen. Og Hanako har arbejdet så meget, at hun har haft svært ved at hjælpe så meget som hun gerne ville.

Der var en masse venner og familie der ville have besøgt os i år, og det havde vi glædet os enormt til. De havde gjort nogle af de hårde dage meget sjovere. Men de kom aldrig. Og Liv og jeg skulle have været på sommerferie i Danmark. Det kunne heller ikke lade sig gøre.

Så ting der skulle være sket, hvis vi skulle blive her, er ikke sket, eller er sket for sent. Sådan er det nogle gange. Livet fucker med dig.

Og altså, det har været en kæmpe oplevelse for os alle tre. Også for Liv. Hun og Hanako har haft et år hvor de har været supertætte på Hanakos forældre, og vi har været rundt og opleve byen og steder i landet og kulturen. Vi er blevet klogere på hinanden og på os selv.

Og vi har stået på skøjter. Liv og mig i går, i Yokohama.

Jeg kommer til at savne ting. De få venner jeg har fået, maden, min japansk undervisning, at alting virker som det skal, god service, onsen, tatamiværelset og min benløse lænestol, det internationale fodboldhold i Yokohama jeg lige nåede at begynde på, skønheden, ikke at få corona.

Jeg ved ikke helt hvad jeg gør ved bloggen her. Jeg har nogle indlæg jeg stadig gerne vil have skrevet, og samtidig satser jeg på at vende tilbage i embeds medfør hen over sommeren. For jeg vil stadig gerne dække de Olympiske og Paralympiske Lege, som forhåbenlidt bliver afholdt. Jeg har en presseakkreditering til begge lege, og en flybillet der er købt.

Så måske holder jeg bloggen i live et lille år mere. Det svært lige at gennemskue, inden jeg er landet i Danmark og har taget bestik af mit liv der.

Under alle omstændigheder kommer der lige et par indlæg mere inden vi tager afsted. Jeg har et par på bedding og ikke så travlt i disse dage. Måske får Liv og jeg også lavet en sidste video. Vi er glade for at I har set og læst med.

Så på gensyn om lidt. Mata-ne.

Og godt nytår.

Et lille år senere. Ved Meiji-jingu i Harajuku i november.

2 comments

 1. Tak for en oplysende og underholdende blog.
  I ønskes alt muligt held når i kommer til Danmark som for tiden lukker op og i, mest i desværre.
  Mange hilsner

  Like

 2. Tak for bloggen!
  Det har været så dejligt at kunne følge med i jeres Liv og det har betydet meget for Luna! Jeg må sige at vi glæder os sindsygt meget til at få jer hjem igen! Rigtigt godt nytår! Vi ses snart 🙂

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s