Opskrift: Stegt græskar med miso-mayo

Jeg elsker græskar, og jeg har lært at spise dem i Japan. Min yndlings græskarspise er også den mest simple: stegte græskarskiver med miso-mayonnaise. Goddammit, det smager godt, og er fremragende som tilbehør, f.eks. til en bøf eller stegt kylling. Altid et hit, også hos herrerne, siger jeg bare.

Opskriften kræver et par særlige japanske ingedienser:

 • Miso, som er en soyabønne-pasta der bl.a. bruges som base for miso-suppe. Det kan typisk fås i asiatiske specialbutikker – og ellers kan man nøjes med en almindelig mayonnaise.
 • Et japansk Kabocha-græskar. Det er nok sværere at finde, men alternativt kan man bruge et Hokkaido-græskar.

Da jeg lavede dem forleden, for første gang her i Japan, blev de perfekte. Det må være græskarret der gør det. Her er opskriften.

Ingredienser  

 • Et stykke Kakocha-græskar – alternativt et Hokkaido-græskar.  
 • Smagsneutral olie.
 • Mayonnaise – helst japansk.
 • Miso.  

Tilberedning

1. Lad os starte med miso-mayoen. Du blander et par skefulde mayonnaise med en teskefuld miso. Miso er forholdsvis stærkt, så smag dig frem.

Og altså, miso-mayo er superlækkert, men kan du ikke skaffe miso, så kan du sagtens nøjes med en god mayonnaise – det smager også godt.  

2. Så er det tid til græskar. Fjern kerner, og skær græskarret i skiver på 1-1,5 cm. Græskarkød er hårdt i det, så der skal lægges kræfter i. Lad skrællen blive på, den kan fint spises.

3. Varm olie på panden og steg skiverne til de er møre og gyldne. Vend dem engang imellem. Tjek gerne med en gaffel om de er gennemstegte. Det er ikke meget forskelligt fra at råstege kartofler, men græskarskiverne skal have lidt kortere tid. Måske 10-12 minutter, alt efter tykkelsen. Vær ikke nærig med olien.

4. Når de er gyldne og møre, serveres de med miso-mayoen. Nammenam. Velbekomme.    

3 comments

 1. Godt at vide, tak Bodil! (Og få alle Bodils gode alt for sunde opskrifter på muttionline.dk). Det er mig der laver næsten alt maden, da Hanako først er hjemme ved 20-tiden, og det er svært som standard-dansker, når alle råvarene er så forskellige. Det er ikke til at få bacon, og kartoflerne er underligt hvide og melede indeni…
  Deres egne råvarer er så ret overlegne, men dem ved jeg ikke altid hvordan man bruger…

  Liked by 1 person

 2. Super spændende. Læser højt for min datter Ingrid, der elsker at lave mad. Vi vil rigtig gerne høre mere om din madlavning. Det er ret sjovt når dansk kok møder japanske ingredienser.
  Jeg var i Lesotho i det sydlige Afrika over julen for mange år siden. Mine forsøg med at lave glögg og risengrød gik ikke særlig godt…

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s